Nub theorie: het geslacht van je baby voorspellen met 12 weken

20 juni 2024

Wat is de nub-theorie?

Ben je zwanger en wil je al vroeg het geslacht van je baby voorspellen? De nub-theorie is een methode om het geslacht van de baby te voorspellen door te kijken naar een klein uitsteeksel tussen de benen van de foetus, de zogenaamde "nub". Tussen de 9 en 12 weken zwangerschap hebben zowel jongens als meisjes deze nub, die later uitgroeit tot een penis of clitoris. Door de hoek en positie van de nub vanaf 12 weken te analyseren, kunnen experts een indicatie geven van het geslacht van de baby.

Wat is de nub?

De nub is een uitsteeksel tussen de benen van je baby dat zich al vanaf 6-7 weken na bevruchting begint te ontwikkelen. In de vroege stadia ontwikkelen jongens en meisjes zich hetzelfde, maar vanaf ongeveer 11 weken begint de nub zich bij jongens tot een penis en bij meisjes tot een clitoris te vormen. Het verschil zit in de hoek van de nub: bij meisjes staat deze ongeveer evenwijdig aan de ruggengraat, terwijl deze bij jongens in een hoek van ongeveer 30 graden ten opzichte van de ruggengraat staat.

Hoe werkt de nub-theorie?

Hoe werkt de nub-theorie?

Voor de nub-theorie heb je een zijwaartse echo nodig. Idealiter ligt je kindje op de rug met de benen opgetrokken. Staat de nub in een hoek van 30 graden ten opzichte van de ruggengraat? Dan is het waarschijnlijk een jongen. Staat de nub evenwijdig aan de ruggengraat? Dan is het waarschijnlijk een meisje.

Hoe betrouwbaar is de nub-theorie?

De betrouwbaarheid van de nub-theorie neemt toe naarmate de zwangerschap vordert:

  • Bij 11 weken is de betrouwbaarheid ongeveer 54%.
  • Bij 12 weken is de betrouwbaarheid ongeveer 77%.
  • Bij 13 weken kan de betrouwbaarheid oplopen tot ongeveer 79%.
Voor het meest betrouwbare resultaat wordt echter aanbevolen om de 20-wekenecho af te wachten, waar de geslachtsdelen duidelijker te zien zijn.

Ervaringen met de nub-theorie

Heb jij de nub-theorie toegepast bij jezelf of iemand anders? En klopte dit? Deel je ervaringen met ons en bespreek het met andere ouders in ons forum!

De nub-theorie kan een leuke en spannende manier zijn om vroeg in de zwangerschap het geslacht van je baby te voorspellen. Hoewel het een hoge mate van nauwkeurigheid kan hebben, is het belangrijk om de resultaten met een korreltje zout te nemen en te wachten op een bevestiging bij de 20-wekenecho.